Słodko i Wakacyjnie: Najlepsze Przekąski na Letnie Imprezy

Wakacje to czas radości, pikników i rozmaitych imprez. Ciepłe dni sprzyjają relaksowi, zachęcają do czerpania przyjemności z małych rzeczy takich jak jedzenie. To właśnie w tym okresie najchętniej porzucamy diety, dlatego słodkie przekąski podczas przyjęcia są jak najbardziej pożądane. Wypróbuje nasze propozycje przepisów, aby zaskoczyć swoich gości.
Czym jest przekąska? Jakie słodkie przekąski wybrać?
Przekąska jest formą pożywienia, po które sięga się pomiędzy głównymi posiłkami. Zaspokaja głód, gdy do obiadu lub kolacji jest jeszcze daleko. Przekąski mogą mieć formę wytrawną lub słodką, a najczęściej przygotowuje się je z produktów, które akurat są dostępne w domu, włączając w to pozostałości głównych dań. Dziś chcemy jednak zaproponować przemyślane przekąski, które spodobają się osobom lubiącym słodycze.
Pierwsze przekąski były znane już w czasach starożytnych. Zaliczały się do nich ówczesne płaskie chleby z dodatkiem oliwy, warzywa oraz owoce. Towarzyszyły żołnierzom podczas podróży. Słodka wersja w postaci cukierków pojawiła się dopiero w XIII wieku. Najpopularniejszą, rozpływającą się w ustach przekąską okazała się czekolada. Majowie i Aztekowie wykorzystywali ziarna kakaowca do przyrządzania napojów. W formie tabliczki, którą można ze sobą wszędzie zabrać, czekolada jest znana od XIX wieku. Gorzka czekolada spożywana w niedużych ilościach sprzyja zdrowiu, ponieważ zawiera m.in. flawonoidy. Są to związki sprzyjające prawidłowemu funkcjonowaniu serca oraz obniżaniu ciśnienia krwi.
W niektórych z naszych przekąsek też znajdziesz kakao i mocny czekoladowy smak, ale przygotowaliśmy też propozycje, które nie są oczywiste. W wakacje ciesz się małymi przyjemnościami i szukaj niecodziennych smaków.
S'mores – amerykańska przekąska znad ogniska
S’mores to prosta przekąska, którą najlepiej przygotowywać nad ogniskiem. Stanowi idealny pomysł na biwak lub ognisko urządzane w ogrodzie. Będziesz się dobrze bawić wspólnie z gośćmi. Potrzebne są herbatniki, pianki marshmallow i czekolada. Może być gorzka lub mleczna. Pianki nabijaj pojedynczo na patyk do szaszłyków lub inny długi i ostro zakończony patyk. Podtrzymuj je nad ogniem, obracając, aby lekko rozpuściły się w środku, a na zewnątrz tylko delikatnie zarumieniły. Możesz to zrobić również nad palnikiem kuchenki gazowej. Do każdej pianki weź po dwa herbatniki. Umieść je między nimi, ale zanim przykryjesz piankę herbatnikiem od góry, połóż na niej kawałek czekolady.
Bajaderka – pyszna przekąska bez pieczenia
Bajaderki można określić w skrócie jako czekoladowe pralinki. Rozdrobnione herbatniki wymieszaj z mielonymi orzechami i powidłami śliwkowymi, a następnie dodaj rum. Wymieszaj do dokładnego połączenia się składników. Rozpuść masło i dodaj cukier puder oraz kakao. Mieszaj do momentu powstania gładkiej masy. Połącz ją z masą herbatnikową i ponownie dokładnie wymieszaj. Uformuj kulki o średnicy 2-3 cm. Zanurzaj po kolei w rozpuszczonej czekoladzie. Możesz je obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Brigadeiro – brazylijskie słodkie kulki
Brigadeiro to mocno czekoladowa przekąska. Kulki przygotowuje się na bazie mleka skondensowanego. Potrzebne będzie również kakao, masło oraz czekoladowa posypka. Charakteryzują się gęstą, ale delikatną konsystencją. Szczegółową recepturę znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/brigadeiros-brazylijskie-czekoladki. Charakterystyczną cechą brigadeiro jest wyrazisty smak, dlatego przypadnie do gustu amatorom słodkości.
Cannolli siciliani – sycylijskie rurki z kremem
Cannoli sicialiani to kultowy deser prosto z Sycylii, włoskiej wyspy, na której słońce świeci ponad trzysta dni w roku. Chrupiące rurki świetnie sprawdzają się podczas spotkania z przyjaciółmi przy kawie, ale też imprez odbywających się w ogrodzie. Delikatną przekąskę wypełnia kremowe nadzienie z serka ricotta, orzechów pistacjowych i czekolady. Przyjemny smak nadaje również kandyzowana skórka pomarańczy. Canolli siciliani podbija serca nie tylko miłośników kuchni włoskiej.