5 Przemian, 5 smaków

Jedzenie ma znaczenie. Jest energią, która nas napędza. To, co jesz, w jakich okolicznościach i w jakiej postaci, wpływa bezpośrednio na to, jak się czujesz, czy jesteś zdrowy i czy efektywnie pracujesz. Trendy żywieniowe zmieniają się z prędkością światła. Nie ma uniwersalnej prawdy, do której możemy się odwołać. Każdy może wybrać dowolnie pasującą mu teorię, ale i każda teoria może za chwilę zostać podważona. W tym informacyjnym chaosie musimy znaleźć to, co dobre dla nas.

I tak oto cała Nalanda, w tym kuchnia, którą się dzielimy, jest wynikiem naszych własnych poszukiwań i potrzeb. Inspirowana staropolskimi tradycjami, wzbogacona została o dietetykę Pięciu Przemian i makrobiotykę, z uwzględnieniem obecnych tendencji rozwoju świadomości .

Najważniejsze jest przygotowywanie posiłków ze spokojem, harmonią, skupieniem i dobrymi myślami. Gotujemy na ogniu, co już na wstępie daje potrawie energię. Jak w dawnej Polsce, jesienią i zimą delektujemy się warzywami korzennymi , suszonymi grzybami i owocami oraz kiszonkami. Wiosną i latem cieszymy się bogactwem warzyw i owoców. Natomiast przez cały rok używamy świeżych i suszonych ziół, ziaren lnu, sezamu i słonecznika, które dodatkowo stoją na stołach w postaci makrobiotycznego gomasio. Oprócz warzyw, ziół i ziaren podstawą nalandowych potraw są kasze, głównie jaglana, ryż oraz różnego rodzaju fasole.

Nasze gotowanie jest kreatywnie – codziennie przyrządzamy coś innego, a kiedy skończy się jedno, pojawia następne. Wciąż wzbogacamy menu o nowe potrawy, w dużej mierze bezglutenowe i bezmleczne, zgodnie z rosnąca potrzebą.

Każda porcja odgrzewana jest na zamówienie, co oczywiście wymaga czasu (promujemy SLOW FOOD), ale nagrodą jest aromatyczny, gorący posiłek, który dodaje energii bez nadmiernego obciążania przewodu pokarmowego.

O jedzeniu i naszej kuchni moglibyśmy mówić godzinami. Zainteresowanych zapraszamy do lektury nalandowego bloga, za pośrednictwem którego będziemy dzielić się naszą wiedzą i doświadczeniem na temat zdrowia i odżywiania, a także przepisami, nowinkami i wszystkim, co uznamy za cenne.

Ale przede wszystkim zapraszamy do nas! Przyjdźcie i spróbujcie sami.